Wel / niet doen

Ongewenst gedrag kan een medische oorzaak hebben. Als dat het geval is, gaan we het probleem met gedragstherapie alleen niet oplossen. Medische tussenkomst is dan ook nodig. Het is dus belangrijk om je kat altijd eerst door een dierenarts te laten onderzoeken. Dat geldt zeker wanneer je kat een plasprobleem heeft: een urineonderzoek is absoluut noodzakelijk voor je met gedragstherapie begint! Diergeneeskunde en gedragstherapie gaan hand in hand!

 

Wij mensen gaan van nature op ongewenst gedrag reageren: we roepen, we durven de kat misschien wel hardhandig vastnemen, in een aparte ruimte opsluiten, … Weet dat je kat nooit opzettelijk ongewenst gedrag gaat vertonen om jou te pesten of uit te dagen, ook al lijkt het voor jou soms wel zo te zijn. Je kat uitkafferen of straffen is daarom uit den boze, want het diertje is zich van geen kwaad bewust. Je kat zal jouw reactie niet begrijpen en kan zelfs erg bang van je gaan worden. Dat kan jullie onderlinge band een flinke deuk geven.

 

Angst en stress zorgen er bovendien voor dat het leervermogen van je kat daalt : je kan hem/haar op zulke momenten proberen duidelijk te maken wat je wil, de hersenen van je kat ‘blokkeren’ gewoon.
Je kat straffen is dan ook compleet zinloos en tast enkel het welzijn van het diertje aan.