Welzijn van je kat

Welzijn van je kat

Katten zijn meesters in het verbergen van pijn. Dat doen ze – gek genoeg – om zichzelf te beschermen. Tonen dat je pijn hebt, betekent immers tonen dat je verzwakt bent en dat je dus een gemakkelijk doelwit bent.

 

Wanneer je bij je kat duidelijke tekenen van pijn ziet, zit de aandoening meestal al in een vergevorderd stadium. Door oog te hebben voor kleine, subtiele veranderingen in het gedrag van je kat, herken je sneller pijnsignalen.

Wist je dat 60% van de katten boven de 6 jaar aan artrose lijdt? Hoe ouder de katten, hoe hoger het percentage. Artrose is een vaak voorkomende en erg pijnlijke aandoening. Een behandeling is er jammer genoeg nog niet, maar je kan het welzijn van je kat wel enorm verbeteren door pijnbestrijding en aanpassingen in de omgeving.

Katten zijn erg gevoelig aan stress. Een beetje stress kan geen kwaad, zeker niet als je kat ook de mogelijkheid krijgt om weer tot rust te komen. Te veel (negatieve) stress en te lange periodes van stress kunnen bij katten tot heel wat problemen leiden, zowel fysiek als mentaal.

 

Er zijn 3 gouden regels om in acht te nemen:

Wat kan ik doen om mijn kat gelukkig te maken? Wel, heel veel! Alles begint bij het respecteren van de natuurlijke behoeftes van je huistijger …

 

Katten hebben niet altijd dezelfde noden en behoeftes als wij mensen. Hou daar rekening mee. Er zijn altijd compromisoplossingen te vinden!